mari main click2

Pages

Tuesday, October 15, 2013

Raya khor'ban

1 comments
Salam,

Selamat Hari Raya, Allahuakbak!!allahuakbar!!allahuakbar!!! Ari ini hari raya aidiladha yakni aku n geng 502 aka geng dak umah, semua tidak punya kesempatan untuk pulang ke kampung halaman dek kekangan waktu bekerja yakni diberi cuti choma sehari untuk menyambut raya haji, bunyi macan x cukup kan? Sebonar ehhh mmg x cukup pon bagi lah at least 2@3@4 hari kecuali tu company habah ko boleh lahh ;) ,

Rutin biasa hari raya bagun pagi nk poei smbyg, ari tu masjid kate 830 baru dio solat sunat, dgn niat suci murniku n geng dak umah poei sblm 830 tp diorg dah khutbah ahcano plk, waktu aku n waktu masjid kat shah alam nie berbeda kah????? So terlopeh taun nie solat sunat..dan dipagi solat sunat sbb dah x sempat, kami cerdik pandai pegi pasar basah shah alam seksyen 16 bujet nk beli barang nk buat jamuan bkfst raya sbb terlebih cerdik dan iq tahap tertinggi mmg non hado kedai yg bukak semua cuti....harapannnn

Pusing shah alam nk cari kacang tuk kuah kacang, daun kunyit, lengkuas segala bagai pusing punya pusing skali kami pon balik dgn org yg ke masjid so x terkantoi sgt hahaha...tp carian di padang jawa mmg membuahkan hasil dimana semua checklist telah tertunai...maleh lah aiih nk tulih panjang2 naik ngantuk dek mkn nasi tomato hasil air tgn sendiri...

menu ari nie, nasi tomato bersama ayam masak merah dan acar (timun, charot, hirisan bawang digaul bersama garam gula dan cuka segar) nasi himpit kuah kacang resepi turun temurun dimasak dibawah api sederhana sehingga pecah minyak dan naik bau nie adalah hasil nya jgn kata laki x pandai masak..kelas x mak jemah masak tuk hari raya nie

Nasi himpit kuah kacang

Nasi tomata + acar + ayam masak meroh

Monday, October 14, 2013

Raya aidiladha

0 comments
Salam,

Klu sape baca (ader ker org baca blog nie) bermakna esok kite akan sambut raya korban aka raya aidiladha, klu pose sunat ari arafah ari nie lah kan, so sape yang kerje tu confirm2 x der mood seperti aku hahah mood raya, mood mkn  mood cuti semua mood2 keje udah kelaut, 

Kehadapan majikan2,
beralamat di bla blaa blaaa,
12340 blaaa blaa,
Malaysia...

Perkara: Raya aji dah dekat boh
 
Menulis nya saya disini untuk memohon agar pihak majikan membenarkan kami pekerja2 aka kuli terhormat balik awal ari nie, minta maaf bebyk sbb klu stay lama2 pun production still down, mahu x mahu bkn memaksa tapi meminta secara kekerasan untuk membenarkan kami pulang awal supaya dapat menyiapkan juadah hari raya bagi yg berada diperantauan ini, teringat kampung halaman u ollls.. Kitorg bukan malas nk wat keje tp sifat automatik yang on secara tetibe nama pun automatik die on lah tanpa disuruh, jatuh nya raya pada weekdays maka sebelum raya akan muncul lah sifat2 malas dalam diri kami bkn apa saja dok wat gatai..Nak masak ketupat, kuah kacang, nasi tomato ayam masak merah bagai mana nk sempat, tambah lagi klu pegi tesco tau giant nk berebut2 ngan mackcik2 yg nak beli ayam lagi. kami butuh masa wahai boh.

2. Adoi boh nk menulis pon rasa x sempat nie tlg ye kami nk balik awal nie, harap boh memahami permintaan kami yg kecil ini, bkn apa exsaited nk raya nie. jasa mu dikenang

yang benar,
pekerja berdedikasi..
lah sgt


Saturday, October 5, 2013

Sental menyental

0 comments
Salam,

Mari menyental hari hari, Dengan kurniaan tulang 4 kerat aku dengan rajin plus gigih nie poei kutip baju nk basuh setelah tertunggak nya sepurnama lama nya...nk menghantar ke dobi mahu sebulan perjalanan si tukang dobi tu nak menyental baju baju aku.almaklumlah sepurnama punye kuantiti...

Berbekalkan beg honda free gift yang diberi aku sumbat lah semua dalam tu...selamat dekat jer pon mesin penyental layan diri nie choma satu jam siap semua, klu rasa pegi bogel balik dah boleh pakai baju,kalau anda nk choba, anda yelah anda lah cuma perlu :

1) duit syiling 20sen or 50sen (kalau x der mesin pengurup wang ader berhampiran..jangan risau)
2) musti punya baju yg kotor untuk dibasuh klu baju dah bersih x der lah aiih mesin penyental nie..
3) sabun n pelembut kat stu pon ado jual klu nok wangi laei bwk lah dari umah..harga sabun n pelembab total rm1 jer.
4) masuk baju tutup n letak lah syiling td
5) tggu 30 minit siap basuh..
6) kluar kan baju bersih dari mesin sental bawak ker mesin sental sejuk kering
7) siap 30minit kering amik lipat balik..nk plai trus pon boleh.
 So total rm6+1(pelembut) = rm7 dan selama satu jam bkn satu purnama..

Selamat menchoba ye ;) elok tuk bujang jer, klu dah kawen tu leh lah bergotong royong menyental baju kotor korang..suweeet angat2



Perchobaan nk guna mesin sental layan diri. ;)

Friday, October 4, 2013

cleaning

0 comments
salam,

tepi tepi tepi cek nk sapu2 skit laman sesawang nie, bukan takat labah2 skali dah jadi zoo semua ado..Org kater klu tinggal umah lebih 3 hari nnt ader pendamping numpang umah jeng jeng...x kan lah pendamping pon update blog jugak :P, nk menulis kekadang terasa kemalasan bila adanya aktiviti di luar jangkaan, event itu ini, job kluar masuk, bz.

klu asyik nk menulis bila masa nk mengemas blog nie,,,, ishh later people nnt cek mai lagi naaaaaa......nk sedut hampagas, mcm mn ntah nk wat bunyi vacum menyedut vrooom vroom itu bunyi moto... ok daaaaaaa


mari click-click

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails